KINESIOTEIPPAUS

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kinesioteippaus on kehitetty alunperin jo 1970-luvun loppupuolella Japanissa, kun kiropraktikko Kenzo Kasen havaintojen mukaan ihon kevyen liikuttelu (terapeutin kosketus ja fasilitaatio) vaikutti positiivisesti nivelen liikelaajuuteen ja koettuun kipuun. Kasen tavoitteena oli saada vaikutus jatkumaan terapiakerran jälkeen, jolloin tuetaan kehon luonnollista paranemisprosessia. Ratkaisuksi löytyi ainutlaatuinen joustava teippi, joka kiinnitetään iholle erilaisten tekniikoiden avulla. 

Kinesioteippausta voidaan käyttää erilaisiin tuki- ja liikuntaelimistön ongelmiin, kuten myös neurologisiin tiloihin. Näitä voivat olla esimerkiksi erilaiset kiputilat, liikemallin tai lihastoiminnan häiriöt. Kehon erilaiset turvotustilat voivat vähentyä kinesioteippauksella.

Kinesioteippausta käytetään yleisimmin lievittämään kipua, lisäämään nivelliikkuvuutta, ohjaamaan toimintaa tai kehon käyttöä sekä normalisoimaan lihastoimintaa. Lisäksi kinesioteipin avulla voidaan vaikuttaa liikkeen laatuun ja rytmiin, ohjata niveltä toimimaan mekaanisesti oikein tai tarvittaessa tukea niveltä. Myös erilaiset turvotustilat voivat olla otollisia kinesioteippauskohtaita.

Kinesioteippaus on luonteeltaan sensorinen teippaus ja sen vaikutus perustuu pääsääntöisesti teipin avulla tehtäviin kevyisiin kudosten siirtoihin. Kinesioteipatussa nivelessä on täysi liikelaajuus. Kinesioteippaus tukee lihasaktivaatiota ja kehon luonnollista paranemisprosessia. Verenkierto voi myös vilkastua kinesioteippauksen aikana. 

Kinesioteippausta käytän fysioterapeuttisena keinona asiakkaan paranemismisprosessin tukemiseen, jolloin asiakkaan elämänlaatu kohenee  ja teippaus toimii terapeuttisen harjoittelun tukena.